perjantai 2. tammikuuta 2015

Nivelravinneviidakko ja tuotevertailuja

Olen ties kuinka monta kertaa kirjoittanut tänne että olen laiska kirjoittaja. No nyt voisin uudenvuoden lupauksena itselleni luvata että kirjoitan useammin. Eihän tätä blogia edes muista kun täällä käy itsekin niin harvoin, katoaa koko bloggaamisen idea..

Viimeksi olen kirjoittanut kesäisestä uintireissusta ja sen jälkeen on vuosikin vaihtunut - pakko ryhdistäytyä! Eli tästä alkakoot uusi vuosi ja uusien, tiheämpien päivitysten aika.

Ensin Ykän tilanteesta; loppukesän ja syksyn aikana nivelrikko-oireet pahenivat. 
Etenkin huonoilla keleillä on selkeästi tekemistä asian kanssa; matalapaine, kylmä ja kostea keli ovat pahimmat. Syksyn mittaan oli parikin ajanjaksoa, jolloin Ykä näytti surulliselta, lepäili paljon ja peitsasi reippaasti kävellessä. Kamalaa katseltavaa. :( 

Ja mitä minä tein, sen lisäksi että annoin tottakai kipulääkettä tarvittaessa? 
No luin hulluna kaikkea nivelrikkoon liittyvää netistä ja koitin etsiä helpotusta Ykän oloon, ja tällä hetkellä tuntuu että ehkä olenkin saanut tilannetta kohennettua vähän.  Vaikka tälläkin hetkellä keli on kamala - muutama aste plussan puolella, märkää ja älyttömän liukasta joka paikan ollessa jäätiköllä, on Ykä yllättävän hyvässä kunnossa.

Eli mitä me sitten ollaan tehty Ykän kanssa: Ensinnäkin, olemme kertaalleen käyneet jäsenkorjaajan hoidossa, ja se oli kyllä ihan mielettömän avartava kokemus. Mutta siitä lisää tuonnempana Vinskin kohdalla. 

Jäsenkorjaajan lisäksi Ykää on hoidettu Handy Cure-laserlaitteella ja en tiedä, että kuvittelinko vaan, mutta muutaman päivän hoidon jälkeen huomasin selkeän muutoksen Ykän käytöksessä, siitä tuli huomattavasti iloisempi.Suosittelen ehdottomasti kokeiltavaksi nivelvaivaisille! :)

Näiden lisäksi Ykä on syönyt glukosamiinia, kondroitiinia ja msm:ää sisältävää nivelravinnetta combona vahvojen omega 3:sten kanssa.
Marraskuussa haettiin lisäksi taas cartrophen-kuuri neljän pistoksen satsina. 

Ja nyt uskallan sanoa että Ykä on ihmeen hyvässä kunnnossa, joten joku tai nuo kaikki yhdessä toimii! Nyt kurjallakaan kelillä ei olla juuri kipulääkettä tarvittu, ja peitsaaminenkin on lähes kadonnut (jonkin verran se on Ykälle luontainen liikkumistapa tietyssä vauhdissa ilman mitään kipujakaan, joten tuosta en ole huolissani) ja Ykä vaikuttaa iloiselta ja tyytyväiseltä koiralta, joten näillä mennään jatkossakin. :)


Noista nivelravinteista pitikin kirjoittaa enemmän, nimittäin nivelravinneviidakko onkin melkoinen! On tarjolla jos jonkinmoista luontaistuotteista aina apteekin lääkelaatuisiin tuotteisiin ja kaikkea siltä väliltä. Tuotteita on koirille, ihmisille, hevosille ja ties mille muille elukoille, joista osa sopii käytettäväksi muillekin kuin kohdelajille ja osa ei. 
Hintaskaala on vähintään yhtä laaja kuin tuotevalikoimakin.

Koska minulla, samoin kuin todennäköisesti monella muullakin tavallisella tallaajalla, on taloudellisesti rajalliset mahdollisuudet upottaa rahaa koiran hoitoon, olen koittanut vähän järkevöittää tätä nivelravinnerumbaa ja sijoittaa roposeni niin järkevästi kuin suinkin taidan. Helpompaa tietenkin olisi ottaa se ensimmäinen googlen ehdottama tuote ja painua ostamaan se Nutrolinin nivelmonitehopönttö. Koska meillä syöjinä on kuitenkin kaksi n. 35 kilon painoista koiraa (Vinskikin syö näitä ennaltaehkäisevästi) on rahanmeno saanut motivoitua minut vertailemaan monenmoisia tuotteita keskenään.

Tämä mitä nyt näistä kirjoitan, on minun kokemukseeni perustuvaa järkeilyä ja netistä löytämääni tietoa sekä saatavillani olleista tutkimuksista luettua, eli ei todellakaan mikään ehdoton totuus ja ainoa oikea tapa syöttää nivelravinteita koiralleen. Varmaan ensilukemalta löytyy monta, jotka ovat eri mieltä tästä kanssani, mutta kirjoitan tästä kuitenkin kun meillä tuntuu toimivan. Jos nivelravinteiden syöttäminen sille omalle koiralle on ajankohtaista, suosittelen kuitenkin lukemaan seuraavan. Vaikka siitä ei sen kummemmin viisastuisi, niin ehkä se herättää edes ajatuksia. :)

Muutaman tuotteen vertailua
 
Ensinnä vertailin eri tuotteiden pitoisuuksia, kun jostain piti lähteä liikkeelle ja se oli helpointa. Edelleenkään en ole täydellisen valistunut siitä, mitä eroa on esimerkiksi sillä, onko joku tuote hydrokloridi- ja sulfaattimuodossa, mutta opinpa koko ajan lisää. Joku sanoo että sulfaatti imeytyy paremmin, joku sanoo ettei asialla ole tuon taivalliista merkitystä. Mene ja tiedä.
Samoin ilmeisesti täyte- ja välittäjäaineissa erot lienevät melkoiset, tähän en ole edes ehtinyt perehtyä vielä. Toisaalta, usein tulee mietittyä että onko joku tuote oikeastaan samankaltainen verrattuna toisiin, mutta vaan taitavammin markkinoitu? 
Eli jos haen vaan sitä mainostetuinta ja kalleinta, niin onko se oikeasti myös paras, vai voisinko saada saman hyödyn vähän etuisamminkin, olematta markkinoinnin liian helppo uhri?
No, maallikkona vertaan siis vaan sitä, mitä purkin kyljessä lukee muihin vastaaviksi mainostettuihin tuotteisiin, vertaan hintoja ja sitten testataan.

Monessa tehokkaaksi kehutussa tuotteessa pitoisuudet ovat melko korkeat, joten sen otin ykkösasiakseni, tujua tavaran olla pitää. Vertailin monta tuotetta ja päädyin nyt ainakin alkuun syöttämään kohtuullisen hintansa sekä hyvän saatavuutensa vuoksi Agrimarketin Jahti&Vahti Nivelravinnetta. 
Siinä on hintaansa nähden  moneen muuhun tuotteeseen verrattuna melko korkeat pitoisuudet glukosamiinia ja kondroitiinia sekä msm:ää. 

Purkki Jahti&Vahti Nivelravinnetta lupaa päiväannoksen sisältävän:
1000mg glukosamiinisulfaattia
600mg kondroitiinisulfaattia
1000mg msm:ää

sekä muutamaa muuta ainesosaa, kuten C-vitamiinia.

Kehuttu ja mainostettu Nutrolinin Nivelmoniteho lupaa paketin kyljessä päiväannoksen sisältävän:
990mg glukosamiiniahydrokloridia
660mg kondroitiinisulfaattia
330mg msm:ää

sekä lisäksi hyväksi mainostettua krilliöljyä 330mg, ja sitten perus C-vitamiinia ja muita höysteitä kuten Jahti&Vahdissakin.

Nutrolinin tuotteessa mukana on myös omega-3 öljyä, jota Jahti&Vahdin tuotteessa ei ole.  Omega-3 rasvahappojen sanotaan hillitsevän tulehdusta ja kipua jonkin verran. Öljyjä on saatavilla varmaan vielä enemmän kuin näitä nivelravinteita, eli valikoimaa kyllä riittää. Sitten kun sieltä viidakosta osaisi vielä poimia ne hyödylliset ja jättää turhat hyllyyn. 

Yksi asia minun päähäni on melko vahvana iskostunut - eli ilmeisestikin on niin, että koiran ollessa alunperin lihansyöjä, ei sen elimistö pysty käyttämään hyväkseen yhtä tehokkaasti kasvi- kuin eläinperäisiä (eli toisinsanoen kalasta peräisin olevia) öljyjä. Turkille varmasti kiiltoa antavat pellavaöljytkin, mutta itse luotan kalaöljyihin nivelrikon kanssa. 
Esim. Hauhau:lla on kyllä valikoimissaan edullista omega-öljyä mutta öljy on kylmäpuristettua pellava-, hamppu- ja rypsiöljyä, joten nämä olen jättänyt ihan suosiolla kauppaan. 

Nutrolinin öljyä mainostetaan lääkelaatuiseksi, mutta itse en ole vielä niin valistunut että tajuaisin mikä se keskeinen ero sitten on. Joten joudun nyt pärjäämään näillä tiedoilla mitä minulla on.  

Nutrolin Nivelmonitehon öljyn päiväannos sisältää purkin mukaan:
2094mg omega-3 rasvahappoja - tujua tavaraa siis.

Koska omega-6 rasvahapon sanotaan väärässä suhteessa omega-3:sen kanssa jopa ylläpitävän tulehduksia, olen jättänyt niiden syöttämisen ravintolisänä kokonaan, niitä kun tuntuu lymyävän esim. koiran nappuloissa yllättävän paljon, joten en usko niistä koirillani olevan puutosta. Omega-3 rasvahappoja sen sijaan syötän tarkoituksella, näitä meille jo eläinlääkärikin määräsi. Aloitin näiden syöttämisen Synoquin EFA-tuotteella, joka sisältää tujuja krilliperäisiä omega 3:sta, glukosamiinia ja kondroitiinia. Vaihdoin kuitenkin Jahti&Vahtiin ja Vitamariin kun Synoquinin saatavuudessa oli hetkellisesti ongelmia, enkä viitsinyt lähteä tilaamaan.


Synoquin EFA:n purkki lupaa päiväannoksen sisältävän:
475mg glukosamiinihydrokloridia
200mg kondroitiinisulfaattia
200mg Dexahania joka on siis puljun oma rekisteröity tuote joka käytännössä on krilliöljyä eli omega-3 rasvahappoja

No, koska olen vakuuttunut omega-3 rasvahappojen hyödyistä kaiken lukemani perusteella, ostin vertailun jälkeen Jahti&Vahdin kaveriksi Vitamar 1000 omega-3 kapseleita. Ne on ihan ihmisten tuote, eikä siis koirille suunnattu, mutta armottoman syynäämisen ja kyyläämisen jälkeen päätin kokeilla, sillä ainakin purkki lupaa tiukat pitoisuudet omega-3:sia. Tavara on kalapohjaista ja pönttö lupaa että 2 kapselia sisältää 2040mg omega-3:sia. Itse olen antanut koirilleni siis kapselin aamulla ja toisen illalla.

Jahti&Vahti Nivelravinteen olen itse päättänyt nykyisen pöntön loppuessa korvata Suppleaze Gold-nimisellä tuotteella, joka on kyllä hevosille tarkoitettu, mutta älyttömän vahvaa tavaraa. Tuote ei selosteensa mukaan sisällä täyteaineita, eli on sitä itseään.
Mitallinen tätä tavaraa sisältää tuoteselosteen mukaan:
5500mg glukosamiinia
2000mg kondroitiinisulfaattia
2460mg msm:ää 
40 mg hyaluronihappoa

Koska tuote on tarkoitettu hevosille, järkeilin että ehkä tätä voisi syöttää kolmasosamitallisen päivässä / 35 kiloinen koira. Yllättäen koiraani hoitava ortopedi oli sitä mieltä että tuote olisi oikeinkin oivallinen koiralle.
Tämän kaveriksi aiemmin mainittu Vitamar.

Mitä maksaa?

Tässä on nyt kaikista lukemattomista tuotteista vasta neljä vertailtuna ja tämäkin vertailu on tehty maallikon silmin ihan sen perusteella mitä pöntön kyljessä lukee. Tässä vaiheessa pääsemme siihen vertailuun, mikä ainakin minulle on se simppelein, mitä mikäkin lysti sitten kustantaa.

Jokaisen kohdalla syöjinä on kaksi 35-kiloista koiraa. 
Hinnat olen laskenut sen mukaan, että ostan tuotteet suoraan kivijalkakaupasta asuinpaikkakunnaltani Seinäjoelta, Suppleazea lukuunottamatta, joka pitäisi tilata.

Ensimmäisenä Nutrolin Nivelmoniteho
Pakkaus maksaa 99,00 € ja pakkauksessa on 180 tablettia sekä 450ml öljyä.
Tämän kun jakaa koirien kesken tasan, niin pakkaus kestää meidän taloudessa 30 vrk
Joten vuorokausihinnaksi tulisi 3,3 € kahdelle koiralle syötettynä.

Toisena Synoquin EFA 
Pakkaus isoille koirille kustantaa 90,28 € ja sisältää 120 tablettia. Tämän kun jakaa kahden koiran kesken, pakkaus kestää meidän taloudessa 60 vrk. Vuorokausihinnaksi kahdelle koiralleni jäisi siis 1,5 €.

Kolmantena combo Jahti&Vahti Nivelravinne + Vitamar 1000 Omega 3
Nivelravinnepönttö maksaa 29,90 € ja siinä on 400g tavaraa. Vitamar Omega-3:set 20,90 €, kapseleita on pöntössä 100 kpl.
Näin ollen Vitamar-pönttö kestää meidän taloudessa 25 vrk ja Jahti&Vahti Nivelravinne 22 vrk, joten vuorokausihinta näitä syöttäessäni olisi yhteensä 2,20 € näin pikaisesti huonolla matikalla laskettuna.

Viimeisenä Suppleaze Gold + Vitamar 1000 Omega 3 combona.
Suppleaze pönttö 600g kustantaa 56,00 € ja siihen lisäksi ylempänäkin mainittu Vitamar 20,90 €. Vitamar kestäisi edelleenkin sen 25 vrk ja Suppleazen purkki 90 vrk.
Näin ollen näiden kohdalla vuorokausihinnaksi tulisi 1,46 €.

Lopputulos?
 
Synoquinin ja Nutrolin olivat sisällöltään aika samankaltaista tavaraa näin maallikon silmin, mutta Synoquinissa nuo pitoisuudet olivat paljon Nutrolinia alhaisemmat. Onko sillä merkitystä? Vai onko siinä mukana joku taianomainen apuaine, joka tekee siitä sittenkin paremman ja vähemmillä pitoisuuksilla pärjää? En tiedä enkä edes lähde veikkaamaan. 

Jahti&Vahtia ja Vitamaria käytettäessä hinta oli kohtuullinen mutta pitoisuudet korkeammat kuin Synoquinissa ja öljyä lukuunottamatta myös korkeammat kuin Nutrolinin tuotteessa, mutta niitä ei mainosteta "lääkelaatuisina". Onko sillä merkitystä ja mitä se "lääkelaatuinen" tarkoittaa? Korvaako määrä laadun vai laatu määrän? 
Jahti&Vahti oli tosin vertailluista ainoa, jossa glukosamiini oli sulfaattimuodossa, mutta Jahti&Vahti-Vitamar-combosta puuttuu ilmeisesti se krilliöljy. 
Onko tälläkään merkitystä, varmaksi en sitäkään osaa sanoa.

Suppleaze näyttää olevan tujua ja riittoisaa tavaraa ilman täyteaineita, ja sen kun yhdistäisi tuon Vitamarin kanssa, saisi ihan kivan combon todella etuisalla hinnalla. Ainakin isompien koirien omistajien kannattaa huomioida tämä, jos lompakko ei ole ihan älyttömän hyvässä lyönnissä. Plussana tässä oli hyaluronihappo, en tosin tiedä onko noin vähäisellä määrällä sitten mitään tekoa. Vielä kun ortopedin suusta kuulin että tämä combo ei ollenkaan ole huono, olen päätökseni tehnyt, eli pönttö tilaukseen ja vanha tuttu Vitamar kaveriksi.

Itse aloitin Synoquinilla, mutta kun sitä ei kerran tarvittaessa saanutkaan tutusta paikasta hetkellisesti, hain tilalle ensin väliaikaisesti Jahti&Vahtia ja Vitamaria, jotka combona ovat olleet oman koirani kohdalla ihan kelvollinen yhdistelmä, että olen nyt toistaiseksi jäänyt käyttämään niitä. Tosin vertailun jälkeen olen päättänyt hankkia Jahti&Vahti Nivelravinteen tilalle Suppleaze Goldia kun nykyinen pönttö loppuu.

Myös Makanan tuotteisiin kannattaa varmasti tutustua, ja monet sieltä tilaavatkin koirilleen tavaraa. Itse en ole vielä tarkemmin heidän tuotteisiinsa perehtynyt, mutta ilmeisesti ainakin hinta on kohtuullinen.

Kiva jos joku jaksoi lukea tämän älyttömän pitkän päivityksen, ja jos yhdellekään tästä on ollut hyötyä, niin se olisi mukavaa kuulla. 


Lopuksi vielä oikein hyvää alkanutta vuotta 2015 kaikille!
  
5 kommenttia:

 1. Kiitos tästä, oli kovasti hyötyä kun etsin omalle koiralle sopivaa lisäravinnetta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Inka, hyvä jos tästä oli hyötyä! :) Kivuttomia hetkiä teille!

   Poista
 2. Kiitos paljon tästä, heti tilamaan tuota Suppleaze Goldia, joka onkin hevospuolelta entuudestaan tuttu, mutten edes osannut ajatella sitä kun koiralle lähdin nivelravinteita etsimään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ista, se on kyllä ihan hyvää tavaraa ja kohtuuhintaistakin vielä. Mukavaa kesää!

   Poista
 3. minun koiralle juuri todettu alkava nivelrikko ja epätoivoisena etsin apua..kiitos vihjeistä

  VastaaPoista